Nieuws

Dagelijkse grasgroeivoorspelling geeft inzicht in het grasaanbod

Gepubliceerd op
31 augustus 2020

Binnen een aantal projecten waaronder DISAC / N-sensing is een methode met de naam 'Grassignaal' om de dagelijkse grasgroei te voorspellen. Dit is een volledig nieuwe techniek die een aantal melkveehouders dit jaar heeft getest.

Een van die melkveehouders is Wout Huijzer te Zeerijp. Bert Philipsen, Wageningen Livestock Research, vraagt aan Huijzer hoe hij Grassignaal test op zijn bedrijf. Welke voordelen kent deze methode en in welke mate draagt het bij aan optimaal managen van zijn beweiding. Bekijk hieronder de video met het interview.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Meer informatie over grasgroeimodellen en sensorgestuurde grasteelt

  • Experts van Wageningen University & Research denken dat het nog drie tot vijf jaar duurt voordat je grasland plaatsspecifiek kunt beheren. Tot dan is het zaak om het management te verfijnen en preciezer te gaan werken. Dat kan door data te combineren. Een van die datamodellen is Grassignaal dat onder andere wordt ontwikkeld binnen het project Data Intensive Smart Agrifood Chains (DISAC). RenĂ© Koerhuis schreef een artikel over de stand van zaken van precisielandbouw op grasland voor www.FoodAgribusiness.nl. Lees hier het artikel: Biomassa als maat voor bemesting.
  • Sensorgestuurde grasteelt; hoe krijgen we grip op gras? Presentatie van Idse Hoving en Jouke Oenema, Wageningen University & Research. Bekijk hier de presentatie; Sensorgestuurde grasteelt, juni 2019.