Nieuws

Kijk terug, maar vooral vooruit!

Gepubliceerd op
10 januari 2024

Het jaar 2023 ligt achter ons en de Kringloopwijzer 2023 kun je nu afronden. De resultaten kunnen positief of negatief uitpakken maar zijn wel definitief. Dit kan leiden tot verassingen, die van invloed kunnen zijn op de uitbetaling van de duurzaamheidsprogramma’s bij de melkfabriek of melkstroom.

Als het resultaat niet conform verwachting is, of je wilt op bepaalde onderdelen een beter resultaat behalen ga hier dan pro-actief mee aan de slag. Kijk terug over 2023 waarom het resultaat niet behaald is en gebruik vervolgens de stand-alone versie van de KringloopWijzer om te simuleren wat er nodig is om dit wel te behalen.

Download hier de stand-alone versie

Simulatie geeft meer inzicht

Door het te simuleren krijg je een beter beeld van wat er nodig is om jouw doelen het komend jaar wel te realiseren. Weet je niet goed aan welke knoppen je kunt draaaien, vraag dan voor hulp bij je adviseur.
Kijk bij het simuleren voor het komende jaar in ieder geval naar deze onderdelen:

  • Ruwvoerpositie: Is er voldoende ruwvoer aanwezig? Hoe is het verloop van mijn ruwvoervoorraden door de jaren heen? Welke ruwvoeders ga ik aankopen als ik tekort kom en wanneer?
  • Aanvoerposten: hoeveel krachtvoeders en/of bijproducten wil ik dit jaar gaan aanvoeren? Wat is het niveau van nutriĆ«nten en wat mogen deze posten bevatten (RE, P, CO2, methaan)?
  • Ruwvoerteelt: hoeveel ruwvoer verwacht ik te gaan telen? Wat moet het ruw eiwitniveau zijn en is de bemesting hier passend bij?

Je kunt ervan uitgaan dat de simulatie die je maakt voor een groot deel anders gaat zijn dan verwacht. Maar doordat je weet wat er moet gebeuren om het resultaat te halen kun je daar in je management alwel vast rekening meehouden.