Nieuws

Pak actieve mollen op tijd aan

Gepubliceerd op
20 januari 2022

Door de afwisseling van perioden met veel regen en vorst kunnen mollen dit jaar vroeg actief zijn. De regen zorgt ervoor dat mollen hogere plekken opzoeken en bij vorst gaan de regenwormen, het voedsel van de mollen, dieper de grond in. De mollen moeten hierdoor meer grond verzetten om aan eten te komen, waardoor ze meer schade aanrichten.

Op hoger gelegen graslanden kunnen nu dan ook veel molshopen voorkomen. Omdat de paartijd van de mol ligt tussen februari en april is het belangrijk om de mollen op tijd te bestrijden. Een mol kan immers 3 tot 6 jongen werpen en niet op tijd bestrijden kan volgend jaar tot extra overlast leiden.

Voorkom een ongelijkmatige zode en zand in de graskuil dat zorgt voor kwaliteitsverlies (hoog RAS-gehalte) en verlies van smakelijkheid bij veel molshopen in het land. Een goede kwaliteit graskuil die smakelijk is, zorgt voor een betere benutting van eigen voer en daarmee een betere efficiƫntie binnen de Kringloopwijzer.

Zorg daarom dat voor het begin van de grasgroei de mollen zijn bestreden en sleep na de mollenbestrijding het grasland zodat de grasmat schoon en strak het voorjaar in kan gaan.

    Over de KringloopWijzer

    De KringloopWijzer geeft de melkveehouder inzicht in zijn milieu- en klimaatprestaties op zijn bedrijf, waardoor hij/zij nog beter kan sturen op de benutting van mineralen. De rekenregels van deze tool zijn wetenschappelijk onderbouwd en de ontwikkeling ervan wordt gefinancierd door het ministerie van LNV en ZuivelNL. Het beheer van de Centrale Database van de KringloopWijzer ligt bij ZuivelNL